Johannes de parkiet

De Grote Haay

Johannes de parkiet is een heerlijke voorstelling voor kinderen – over wennen aan het onbekende!

Johannes de parkiet (6+)

Het verhaal van Johannes begint in z’n vertrouwde kooitje, totdat Gijs besluit een ruime volière te bouwen. Met ruimte voor wel 100 vogels, maar zoveel heeft hij er nou ook weer niet. Nóg niet.

In deze kleurrijke beeldende voorstelling maakt Johannes ongevraagd en ietwat ongewenst kennis met vreemde vogels. Vogels die er anders uitzien, anders fluiten en ander zaad eten. Dat is behoorlijk wennen.

Wennen is iets wat je gewoon moet doen.
Je kunt heel hard roepen dat je niet wilt wennen, maar het gebeurt toch. 
En voor je het weet, weet je niet beter en ben je gewend.

Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Boek Johannes de Parkiet

Johannes is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mark Haayema en Medy Oberendorff. Het boek was kerntitel van de Kinderboekenweek en won in 2019 een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.

Vijf poppenmakers

Voor deze productie gaat Mark een samenwerking aan met vijf poppenmakers: Joris van Veldhoven, Tamar Stalenhoef, Kathelijne Monnens, Willien van Dam & Duda Paiva. De vogels worden vervaardigd uit verschillende materialen en middels ingenieuze constructies komen ze angstig-realistisch tot leven. Naast poppenspel zien we ook moderne dans en horen we live muziek.

De Grote Haay is opgericht door Mark Haayema en Dennis de Groot. Mark is naast artistiek leider van De Grote Haay schrijver, poppenspeler en theatermaker.

Mark schreef o.a. Oma mag ik mijn pop terug?, Joep!, Sterrenwachter, De vriendelijke Draak en Johannes de Parkiet. Als acteur en regisseur werkte hij bij Theater Gnaffel, Rotheater, Tg Winterberg en Stage Entertainment. Ook schrijft hij scenario’s voor Woezel&Pip, Pipo de Clown en liedjes voor Kinderen voor Kinderen.

Met Tg Winterberg wonnen ze tweemaal de Zilveren Krekel. In 2019 kreeg zijn prentenboek Johannes de Parkiet een Vlag & Wimpel van de griffeljury en werd het tevens de kerntitel van de Kinderboekenweek. Voor Kinderen voor Kinderen schreef hij meerdere liedjes waaronder Worden wat je wil en Sorry. Zijn prentenboek Muk stond tijdens de Nationale Voorleesdagen 2021 in de prentenboeken top 10. Mark speelde in de TV-series SesamstraatKoekeloere en De Sprookjesboom. Momenteel is hij te zien in de Boterhamshow.

Speellijst Johannes - De Grote Haay

De Grote Haay komt met de voorstelling Johannes de Parkiet naar theaters in heel Nederland. Waar ga jij deze heerlijke voorstelling meemaken met je kind(eren)?

 Gelderland

 Drenthe